Anime Spelletjes

(7)

Anime Spelletjes

Speel Anime spelletjes gratis online bij Spele

Op deze pagina vind je onze verzameling gratis online anime spelletjes, leuke games gebaseerd op populaire tekenfilmseries uit Japan zoals onder andere Naruto, Dragon Ball Z, Bleach en One Piece! Ga op avontuurlijke missies, vecht tegen je vijanden of ontwerp nieuwe kostuums voor je favoriete helden. Ben je een fan van multiplayer spelletjes, dan kun je ook even een kijkje nemen op onze Anime MMO games pagina.

Anime – Japanse animatieseries

‘Anime’ (AAH-nie-mee) is een afkorting van het Engelse woord ‘animation’. In Japan betekent het eigenlijk gewoon ‘animatie’, en verwijst het naar alle met de hand of digitaal geanimeerde films en tekenfilmseries. Buiten Japan wordt het woord anime echter alleen gebruikt om tekenfilms aan te duiden die uit Japan komen. Er wordt dan ook vaak onderscheid gemaakt tussen animatieseries uit Japan en tekenfilms die elders zijn geproduceerd maar wel gebruik maken van een tekenstijl die herkenbaar door Japanse tekenfilms is geïnspireerd.

Anime: Japanse tekenfilms in het Westen

Commerciële anime is al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw een populair mediaverschijnsel in Japan. In het Westen werd Japanse anime pas veel later populair onder het grote publiek. In de jaren 60 werden een klein aantal Japanse tekenfilms zoals Astro Boy en Speed Racer voor het eerst in Amerika uitgezonden. Ook werden er eind jaren 60 en in de jaren 70 een aantal tekenfilmseries door of in samenwerking met Japanse animatiestudio’s ontwikkeld voor de Europese markt, zoals bijvoorbeeld Heidi (Japans, 1974) en Wickie de Vicking (Japans-Duits-Oostenrijks, 1974). In Nederland verschenen er voornamelijk in de jaren 90 een aantal bekende series uit Japanse animatiestudio’s op de Nederlandse televisie – series die wij niet meteen als anime herkennen: bijvoorbeeld Moomin (1990), en zelfs het oer-Nederlandse Alfred J. Kwak (1989).

Anime in het Westen: jaren 90

Onder het Amerikaanse en Europese publiek stonden tekenfilms vooral bekend als vermaak voor kleine kinderen. Anime brak pas echt door tot het grote publiek toen in 1988 de visueel adembenemende filmadaptatie van de manga Akira door Katsuhiro Otomo uitkwam. Kijkers die een kinderfilm verwachtten wisten niet wat ze overkwam: het prachtig geanimeerde verhaal speelt zich af in een post-apocalyptische wereld vol eenzaamheid, geweld en vernietiging, en bevat elementen van dystopische cyberpunk en body horror. Het succes van Akira luidde de animegekte in die in Nederland pas echt eind jaren 90 en vroeg in de jaren 2000 aftrapte met populaire series als Pokémon, Dragon Ball Z, en Digimon.

Online anime spelletjes

De ontwikkeling van het internet draagt nog verder bij aan de groeiende populariteit van anime buiten Japan. Zo bieden verschillende streaming-websites een selectie klassieke en splinternieuwe animeseries, en kun je online ook zogeheten ‘scanlations’ (door fans gemaakte vertalingen) vinden van lopende mangaseries. Op die manier kunnen fans die niet in Japan wonen en geen Japans spreken toch de nieuwste hoofdstukken van hun favoriete strips lezen. Ook kun je online veel spelletjes vinden die zijn gebaseerd op bekende animeseries. Op deze pagina hebben wij een aantal van de beste gratis spelletjes voor je op een rijtje gezet. We wensen je alvast veel plezier met de avonturen van je favoriete helden en schurken!