Arcade

(21)

Arcade

Speel gratis arcadespelletjes online bij Spele

Voordat computers, laptops, spelcomputers en een internet verbinding thuis zo gewoon was, ging je naar de arcadehal om computerspelletjes te spelen. Hier hing je dan met je vrienden rond om spelletjes met of tegen elkaar te spelen, en deed je je best om je naam bovenaan de high score lijst te zetten. Veel van de populaire game klassiekers van vandaag hebben hun oorsprong in de arcadehallen van de jaren 80, en de spellen uit de jaren 90 die ernaar streefden deze klassiekers te overtreffen. Op deze pagina vind je een grote collectie nostalgische arcadespelletjes, en ook een aantal grappige reboots. Voor meer klassieke spelletjes kun je ook terecht op onze klassiekers pagina.

Klassieke arcadespelletjes

De klassieke arcadespellen behoeven weinig uitleg en hadden doorgaans geen tutorials. Het spel en de besturing zijn vrij intuïtief. Het idee was namelijk dat je meteen van start kunt gaan het moment dat je een muntje in het apparaat deed. Pacman en de vier spookjes, Donkey Kong en Jumpman (de voorganger van Mario), het verslaan van de Space Invaders, of je vijanden ondersteboven schoppen in Street Fighter – het tempo van de spellen lag hoog, en om te winnen moest je snel kunnen reageren om de juiste knoppen in te drukken, maar het doel is altijd duidelijk. Je ziet de ideeën achter deze spelletjes veel terug in nieuwere games zoals onze vechtspelletjes en onze Omhoog Springen spelletjes.

Arcade games: genres

De meest populaire genres onder de arcadespelletjes zijn onder andere vecht-, race- en schietspelletjes. Hoewel de oudere arcadespellen op grote, blok-vormige machines met een klein scherm, knoppen en een joystick werden gespeeld, kun je in moderne arcadehallen vele verschillende machines vinden. Rail shooters met laser geweren, Dance Dance Revolution met podium en mat, autorace spelletjes met een stoel, stuur, en voetpedalen, of motorrace spellen met een zadel, handgrepen en remmen. Soms vind je zelfs machines met innovatieve technologie als bewegingssensoren.

Arcadespellen: gouden eeuw

De Gouden eeuw van de arcadespelletjes waren de late jaren 70 en de jaren 80. Speel nu de spelletjes uit deze periode of geniet van de nalatenschap van deze games. Nieuwe spellen, old-school games, single player, multiplayer - hier vind je een mooie verzameling arcade titels die je meteen kunt spelen. En je muntjes mag je bij je houden. Veel plezier met spelen!