Bowling Spelletjes

(2)

Bowlen

Speel gratis Bowling spelletjes online bij Spele

Op Spele hebben we een mooie verzameling online bowling spelletjes voor je klaarstaan. Bowlen is een sport die op wedstrijdniveau wordt gespeeld, maar is ook een populaire groepsactiviteit voor families en verjaardagsfeestjes. Normaal gesproken heb je kegels en een bal met vingergaten nodig, en speel je het spel op een lange bowlingbaan van glad hout. Maar bij ons kun je bowling ook online spelen! Probeer bijvoorbeeld eens het spel The Bowling Club. Win wedstrijden, zoek naar gouden kegels, en verzamel nieuwe bowlingballen!

Bowling variaties

Mensen spelen al duizenden jaren spelletjes die op bowling lijken, waarbij stenen worden gebruikt om stokken, blokken, en kegels om te gooien. Deze spelletjes hebben zich over de eeuwen ontwikkeld tot verschillende sporten die we vandaag in verschillende landen nog spelen. Bijvoorbeeld bocce in Italië, kegel in Duitsland, skittles in Engelssprekende landen, en pétanque in Franssprekende delen van de wereld. Voor meer balspelletjes kun je ook een kijkje nemen op onze golf pagina en bij onze biljart spelletjes.

Bowlen: hoe moet het?

Het doel van het spel is om met je bal de tien kegels die aan het einde van de baan staan om te stoten. De bal kan in één worp niet alle kegels raken, maar de vallende kegels kunnen wel weer andere kegels omstoten. Het spel is opgedeeld in tien ‘frames’. Per frame mag een speler de bal twee keer over de baan rollen. Als je alle tien kegels in één keer omstoot heet dat een ‘strike’. Je krijgt dan tien punten, plus alle punten die je in het volgende frame werpt. Als het je in twee worpen lukt alle kegels om te krijgen, dan heet dat een ‘spare’. In dat geval krijg je tien punten, plus de punten die je bij de eerste worp van je volgende frame gooit. De gladde houten baan is ingevet en glibberig, en spelers mogen niet op of over de foutlijn heen stappen.

Bowling schoenen

Vaak huren mensen bowling schoenen als ze naar de bowling baan gaan. Deze schoenen komen in gelijke paren, maar wist je dat professionele bowlingschoenen voor iedere voet een andere zool hebben? De zool van de glijdende voet is gemaakt van een glad materiaal zodat de speler tot vlakbij de foutlijn kan glijden. Alleen de hiel van deze schoen is van rubber om te remmen. De zool van de andere voet is echter helemaal van rubber, zodat de speler goed af kan zetten zonder uit te glijden.

Bowlen voor kinderen

Als je niet goed mikt dan valt je bal in een van de gootjes die langs de zijkant van de ban lopen. Dit heet een ‘gutterball’, en levert 0 punten op. Om bowlen leuker maken voor kleine kinderen hebben veel bowlingbanen een bumper die de goot blokkeert en de bal op de baan houdt. Je kan deze bumper aan of uit zetten, afhankelijk van wie er speelt. (En in een aantal van onze bowling spelletjes kan dit ook!)