Damspelletjes

(3)

Damspelletjes

Speel gratis damspelletjes online bij Spele

Het spel dammen is al duizenden jaren oud en is misschien wel het oudste bordspel ter wereld. Op deze pagina vind je een mooie verzameling online damspelletjes om gratis te spelen. Je kan tegen de computer spelen, en in sommige spellen kun je ook een online tegenstander uitdagen. Spring over de stukken van je tegenstander om ze van het bord te slaan en bereik de overkant om je stukken tot dam te kronen. Wil je ook andere strategische bordspelletjes uitproberen, kijk dan bijvoorbeeld even bij onze schaakspelletjes of bekijk ons gehele overzicht aan bordspelletjes

Damspelletjes: het bord en de regels

Dammen speel je met twee spelers op een geruit bord. Beide spelers hebben hun eigen stukken of stenen die damschijven worden genoemd. Deze damschijven zijn meestal zwart, wit, of rood. De damschijven zet je op de zwarte vlakken van het bord, en ze mogen alleen diagonale stappen maken. De damschijven mogen per beurt maar één stap maken, tenzij een van de stukken van je tegenstander binnen bereik is en je er overheen kunt springen. Als je over een vijandige damschijf heen springt wordt deze van het bord verwijderd. Afhankelijk van de regels van het spel mag je ook doorslaan als dat mogelijk is: als je na je sprong nog een sprong kunt maken om een andere schijf van het bord te slaan.

Tot dam kronen

Als een van je schijven de overkant van het bord bereikt dan wordt dit stuk tot dam gekroond door er nog een schijf bovenop te leggen. (Bij sommige damstukken is er een kroontje op de onderkant gedrukt zodat je de schijf kunt omdraaien om het te kronen.) Dit stuk heet nu een dam. De dam heeft meer bewegingsvrijheid en kan grotere stappen maken en doorslaan. Ook voor de zetten die je met de dam kunt maken ligt het er aan welke spelregels je gebruikt, en deze verschillen per spel, regio, en toernooi. In een aantal van onze spelletjes kun je de regels zelf instellen via het hoofdmenu. Zo kun je het spel oefenen zoals jij dat wilt.

Chinees Dammen

Probeer ook eens het strategische bordspel Chinees Dammen. Dit spel speel je op een stervormig bord met kleine putjes in plaats van vlakken. Net als bij dammen kun je over de stukken van je tegenstander heen springen, alleen doe je dat niet om ze van het bord te slaan. Bij dit spel is je doel om al jouw stukken zo vlug als je kan naar de tegenovergestelde hoek te brengen voordat een van je tegenstanders je te snel af is. Je speelt dit spel met 2, 3, 4, of 6 spelers. Chinees dammen wordt ook wel Halma of Sterhalma genoemd.